Meteen naar de inhoud

Wat zijn codecs eigenlijk?

Wie in de markt is voor een nieuwe koptelefoon komt tegenwoordig al heel snel bij een draadloze variant uit. Handig, want behalve dat deze vaak voorzien zijn van functies als active noise cancelling ben je ook direct van dat onhandige snoer af. Om je koptelefoon te laten verbinden met een mobiel apparaat wordt er een Bluetooth-verbinding tot stand gebracht, en dat is waar de codecs om de hoek komen kijken.

Een codec is namelijk een manier om audiogegevens te versturen. Codec staat namelijk voor Compression/Decompression, een manier om data zo klein mogelijk te versturen. Je kunt het een beetje vergelijken met het zippen van bestanden. Je telefoon, of ander apparaat verstuurt dus kleine gecodeerde bestanden naar je koptelefoon. Die pakt het bestand vervolgens weer uit en zorgt dat er muziek afgespeeld wordt. Hoe slimmer dat bestand wordt in- en uitgepakt, des te beter is de geluidskwaliteit van je koptelefoon.

In dit proces gaat vrijwel altijd een klein gedeelte van de data verloren, waardoor de kwaliteit van de muziek wat verminderd. Dit is over het algemeen nauwelijks merkbaar, hoewel echte audiofielen liever kiezen voor een zogeheten lossless codec, ook wel lossless audio genoemd. Daarbij gaat namelijk geen data verloren en geniet je van de hoogste kwaliteit muziek.

Audio-codecs, waar moet je op letten?

Het switchen van een codec is helaas niet makkelijk, dit is op de meeste smartphones bijvoorbeeld niet instelbaar. Het is vooral van belang dat het versturende apparaat als het ontvangende apparaat dezelfde codec ondersteunen, zo praten ze immers dezelfde taal. Wil je een andere codec gaan gebruiken, dan zul je daar dus wellicht al rekening mee moeten houden bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone of bij je nieuwe draadloze koptelefoon.

Benieuwd welke codecs het meest voorkomen, wij hebben hieronder een lijstje voor je gemaakt.

SBC

SBC is de codec die vrijwel altijd wordt ondersteund bij een Bluetooth-apparaat. SBC is echter niet de beste codec die er is, zo kan er slechts data verstuurd worden met een snelheid van maximaal 350 kb/s. Daarmee speel je nog steeds goed geluid af, maar de kwaliteit is niet bijzonder.

AAC

AAC zie je onder andere terug bij Iphones en Android-toestellen. Deze codec is ooit ontwikkeld als de opvolger van de MP3, maar vergt wel wat rekenkracht waardoor kwaliteit soms wat kan verschillen. Uit diverse hoeken hebben we begrepen dat deze codec het beste werkt met Iphones, daarmee bereik je dezelfde kwaliteit als op een CD.

LDAC

LDAC verstuurt gegevens tot wel 990 kb/s en kan daardoor dus uitzonderlijk hoge kwaliteit leveren, veel hoger dan bijvoorbeeld AAC. Deze codec zien we wel terug op Android-toestellen, maar wordt door Iphone helaas niet ondersteund. Om hier optimaal van te genieten is het natuurlijk ook belangrijk dat de muziek in High-Res wordt afgespeeld.

AptX HD

AptX HD is een verbetering op de iets oudere codec APTX. Doordat deze codec op een snelle manier je data versleuteld heb je heel weinig vertraging in het geluid zitten, zogenaamde latency. Dat is vooral wenselijk wanneer je bijvoorbeeld een film aan het kijken bent met je koptelefoon op. Met AptX HD verstuur je data tot wel 570 kb/s. Ook deze audio codec is op Iphones helaas niet aanwezig.

Hoewel vooral Bluetooth-verbindingen dus de schuld krijgen wanneer de geluidskwaliteit wat minder is spelen codecs ook een belangrijke rol. Wil je de beste geluidskwaliteit dan wil je dus graag die LDAC codec, maar is het wel belangrijk dat zowel het versturende als ontvangende apparaat deze ondersteund. Zo niet, dan worden jouw favoriete nummers nog steeds afgespeeld via SBC.