Meteen naar de inhoud
Eigenschappen
Type
Verbinding
Garantie
Verkrijgbaar sinds
Noise cancelling
Multipoint connectiviteit
Inklapbaar
Gewicht
Bluetooth versie
Bereik
Accuduur met ANC
Accuduur zonder ANC
Oplaadtijd
Oplaadmethode
Codecs
Virtuele assistent
Equalizer
Aantal microfoons
Waterproof volgens fabrikant
IP-code
Audiokabel meegeleverd
Etui of doosje meegeleverd
Sony WH-1000XM4Sony WH-1000XM5
Eigenschappen
Type

Over-ear koptelefoon

Over-ear koptelefoon

Verbinding

Bluetooth

Bluetooth

Garantie

2 jaar

2 jaar

Verkrijgbaar sinds

2020

2022

Noise cancelling

Multipoint connectiviteit

Inklapbaar

-

Gewicht

254 g

250 g

Bluetooth versie

5.0

5.2

Bereik

tot 10 m

tot 10 m

Accuduur met ANC

tot 30 uur

tot 24 uur

Accuduur zonder ANC

tot 38 uur

tot 32 uur

Oplaadtijd

tot 3 uur

tot 3 uur

Oplaadmethode

USB-C

USB-C

Codecs

AAC

LDAC

SBC

AAC

LDAC

SBC

Virtuele assistent

Google Assistent

Siri

Google Assistent

Siri

Equalizer

In app

In app

Aantal microfoons

4

8

Waterproof volgens fabrikant

-

-

IP-code

-

-

Audiokabel meegeleverd

Etui of doosje meegeleverd

Koptelefoons vergelijken

Op deze pagina kun je koptelefoons vergelijken op basis van hun specificaties, zo wordt het wel heel eenvoudig om jouw nieuwe koptelefoon uit te zoeken. Vergelijk de koptelefoons onder andere op gewicht, actieve noise cancelling en beschikbare codecs. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Door op ‘vergelijk’ te klikken voeg je de koptelefoon toe aan jouw selectie, klik daarna op ‘Bekijk vergelijking’ om de door jouw geselecteerde koptelefoons met elkaar te vergelijken. Meer informatie over een specifiek model vind je door op de koptelefoon te klikken.

Koptelefoons vergelijken

Hoe vergelijk je een koptelefoon?

Om een goede vergelijking te kunnen maken is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar een goede koptelefoon aan moet voldoen. De standaarden voor een nieuwe koptelefoon wijzigen immers continu. Tien jaar geleden had nog niemand van active noise cancelling gehoord, maar tegenwoordig zie je deze optie op vrijwel ieder nieuw model terug. Omdat de wereld van audio constant verbetert is het dus belangrijk te weten waar je op moet letten, we geven je daarom wat tips om op te letten tijdens het vergelijken van koptelefoons.

Multipoint, hoe belangrijk is dat?

Als je draadloze koptelefoon multipoint ondersteund, kan hij met meerdere apparaten tegelijk verbinden. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je verbonden wilt zijn met je laptop én je mobiele telefoon. Zo kun je rustig schakelen tussen je Zoom-meetings, Spotify en een telefoongesprek zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen.

Gewicht

Koptelefoons vergelijken op gewicht is niet zo moeilijk: hoe lichter je koptelefoon is, hoe minder hij dus op je hoofd drukt. Een lichtere koptelefoon zit om die reden vaak wat comfortabeler, al zitten hier wel wat haken en ogen aan. Door een koptelefoon lichter te maken wordt er vaak bespaard op onderdelen, het kan daardoor dus bijvoorbeeld zijn dat de batterij wat minder lang mee gaat of de geluidskwaliteit wat minder is.

Hoe lang gaat je accu mee?

Een draadloze koptelefoon heeft veel voordelen, tenzij de accu natuurlijk leeg is. Ben je veel onderweg en heb je weinig tijd je koptelefoon op te laden dan is het belangrijk te kiezen voor een koptelefoon met een lange accuduur. De verschillen kunnen soms namelijk oplopen tot tientallen uren. Om een duidelijk beeld te geven hebben we de maximale accuduur aangegeven met ANC uit, met ANC aan en hebben we aangegeven hoe lang het duurt voordat de accu weer is opgeladen.

Vergelijk de aanwezige codecs

Het is een beetje afhankelijk waarmee je je koptelefoon gaat gebruiken, maar het kan lonen om de ondersteunde codecs op een hoofdtelefoon te vergelijken. SBC is namelijk de meest ondersteunde codec, maar is qua kwaliteit eigenlijk het minst. Heb je een android-apparaat dan loont het om een koptelefoon te kiezen met AAC, LDAC of aptX. Deze leveren namelijk een betere geluidskwaliteit, een Iphone kun je gebruiken in combinatie met AAC of SBC, de overige codecs worden helaas niet ondersteund. Meer over codecs lees je in deze blog.

Virtuele assistent

Op veel koptelefoons zit tegenwoordig een spraakassistent functie. In de meeste gevallen is deze echter puur gespitst op de spraakassistent van je smartphone. Vergelijk de koptelefoons dus goed, in sommige gevallen zul je zien dat ook Amazon Alexa ondersteund wordt.

Equalizer

Met een equalizer heb je de mogelijkheid om het geluid op jouw koptelefoon naar jouw wensen in te stellen. Koptelefoons hebben namelijk een standaard configuratie waarbij de bas, de hoge tonen of de middentonen kunnen overheersen. Heb je liever een diepe bas of vind je het prettig als juist de middentonen extra geaccentueerd worden dan is het fijn als je dit zelf kunt wijzigen. Koptelefoons vergelijken op een aanwezige equalizer is dus handig als je wilt weten wat je zelf na aanschaf nog kunt wijzigen in de geluidsinstellingen.

Meer microfoons?

Middels onze tool kun je koptelefoons vergelijken op het aantal aanwezige microfoons, daar zit namelijk vaak wat verschil in. Waarom meer microfoons beter is? Simpel, de microfoons worden gebruikt om active noise cancelling toe te passen. Deze pikken namelijk het externe geluid op wat vervolgens middels een zogenaamd antigeluid wordt gedempt. De kwaliteit van active noise cancelling hangt dus redelijk samen met het aantal aanwezige microfoons.