Wie tegenwoordig een koptelefoon wilt aanschaffen kan er eigenlijk niet meer omheen: de draadloze koptelefoon. Hoe kan het toch eigenlijk dat onze bedrade koptelefoons langzaamaan het toneel verlaten, en is dit uberhaupt wel wenselijk? Dat en meer leggen we je graag uit in deze blog!
Een van de grote redenen dat draadloze koptelefoons zo immens in aantallen aan het stijgen zijn is de verbetering van de technologie die dat mogelijk maakt, Bluetooth. Door de jaren heen is deze technologie dermate verbetert dat zo goed als alle kinderziektes eruit zijn. De overdracht wordt dus steeds stabieler zelfs op een langere afstand. Ook de ondersteunende hardware die nodig is om deze verbinding tot stand te brengen is goedkoper geworden, dus is het ook aantrekkelijker om een apparaat ervan te voorzien.
Naast de ontwikkeling van Bluetooth is er nog een andere ontwikkeling die meespeelt, namelijk het verdwijnen van de 3.5 mm jack-ingang. Zo nam Apple al in 2016 afscheid van de 3.50 mm jack aansluiting en zien we dat deze trend bij meerdere multimediamerken begint te leven. Een jack aansluiting neemt ruimte in, dus kiezen ze liever voor de veelzijdige USB-C aansluiting. Daar hebben wij als consument natuurlijk weinig aan, tenzij je een adapter koopt. We worden dus eigenlijk een beetje gedwongen om te kiezen voor een draadloze koptelefoon.
De voordelen van een draadloze koptelefoon
De voordelen van een draadloze koptelefoon mogen duidelijk zijn: hij heeft geen draad. Dat betekent simpelweg geen kabelbreuk meer, geen kabel die in de war zit en geen jack aansluiting die het langzaam maar zeker steeds minder goed doet. Dat je daardoor volledig afhankelijk bent van een accu is eigenlijk al niet meer waar. Veel draadloze koptelefoons zijn – mocht dat door een lege accu nodig zijn – ook bedraad te gebruiken. Ze worden dan als passieve speakers ingezet, je hebt daardoor dus geen functies meer als actieve noise cancelling en dergelijke.
Er zijn ook nadelen
Ja, een draadloze koptelefoon heeft ook nadelen, al zijn ze voor menig gebruiker te verwaarlozen. Het grootste nadeel is eigenlijk de latency, daarmee doelen we op de vertraging van de Bluetooth-verbinding. Voor een normaal mens wordt dat namelijk al storend bij een vertraging van 48 ms. Als je gewoon muziek afspeelt is dat natuurlijk geen probleem, maar als je je koptelefoon ook voor andere doeleinden gebruikt kan dat wel vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een DJ die zijn set perfect af probeert te mixen, of wanneer je even een filmpje wilt kijken met je koptelefoon op. In sommige gevallen is een bedrade koptelefoon dus wel wenselijk, je blijft ze voorlopig dus nog wel zijn bij professionele toepassingen.
Ook spelen prijs en kwaliteit een rol. Een draadloze overdracht maakt immers wat verlies, al is daar op de nieuwere modellen vrijwel niets van te merken. Ook is een Bluetooth koptelefoon vaak duurder dan zijn bedrade tegenhanger die dezelfde kwaliteit levert. Echter zijn er maar weinig consumenten die zich daardoor laten leiden, zonder draad heeft immers z’n voordelen.