Ga naar de inhoud

Gehoorschade door je koptelefoon: Feiten en Fabels

“Zet dat geluid eens wat zachter!”. Als kind zul je het vast weleens gehoord hebben, want wie houdt er niet van keiharde muziek op z’n tijd? Toch zit er wel degelijk risico aan die keiharde muziek: gehoorschade. Wat dat is, en hoe je dit kunt voorkomen leggen we je uit in de volgende blog.

Gehoorschade is een silent killer, hoe stom dat misschien ook klinkt. Je voelt dit namelijk niet per definitie aankomen, het kan namelijk zomaar in één keer klaar zijn. Het is dus belangrijk om te weten wat de risico’s zijn, gehoorschade is namelijk onherstelbaar. Heb je eenmaal gehoorverlies opgelopen, dan zul je daarmee moeten leren leven.

Volgens diverse studies wordt gesteld dat geluidsniveaus tot zo’n 75 dB veilig zijn en geen schade kunnen veroorzaken aan je oren. Om je een idee te geven: dat komt ongeveer overeen met een luidruchtig gesprek. Je smartphone levert waarschijnlijk maximaal 85 tot 110 dB, dat zijn dus niveaus die mogelijk schade op kunnen leveren.

Wanneer is geluid schadelijk?

In de kern is het heel simpel, hoe korter je wordt blootgesteld aan harde geluiden, des te minder groot de kans op gehoorschade. Daar zitten natuurlijk wel wat gradaties aan, verkeer wat langsrijdt levert immers veel minder lawaai dan een avondje in een club. We hebben daarom onderstaande tabel voor je gemaakt.

Aantal dBWanneer gehoorschade?Vergelijkbaar met
110 dB +DirectDance event of concert
100 dBNa 5 minutenDance event of concert
95 dBNa 15 minutenConcert of smartphone
89 dBNa 1 uurVoorbijrijdende vrachtwagen
83 dBNa 4 uurverkeerslawaai

Zo zie je dus dat je zelfs met je smartphone permanente gehoorschade kunt oplopen. In ieder geval wanneer je alles op volledig volume zet. Iets om over na te denken, de volgende keer dat je je koptelefoon opzet.

Tips om gehoorschade te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, er zijn daarom echt wel wat maatregelen die je kunt nemen om gehoorschade te voorkomen. De eerste is vrij simpel: zet het volume van je koptelefoon gewoon een tikkie zachter. Zoals je hierboven ziet kan namelijk een klein verschil in volume al een behoorlijk impact hebben op je gehoor, zeker wanneer je hier langer aan blootgesteld wordt. Ook zijn er genoeg smartphones én koptelefoons die zijn voorzien van een begrenzer, daardoor is de output maximaal 85 dB. Iets wat je oren veel beter kunnen waarderen.

Ook een pauze is af en toe handig. Door je oren even rust te geven zorg je er namelijk voor dat de trilhaartjes in je oren even stoppen met trillen. Het is alsof je even weer op adem komt voordat je doorgaat met muziek luisteren.

Feiten en fabels

Er wordt nog weleens geopperd dat in-ear oordopjes het beste voor je zouden zijn. Deze zouden er namelijk voorzorgen dat omgevingsgeluiden nauwelijks op te merken zijn. Ondanks dat dit een mooie theorie is hebben in-ear oordopjes echter een nadeel: ze zitten op slechts een cm van je trommelvlies. Hierdoor wordt de druk groter en dat is juist slecht voor je oren. Ze hoeven natuurlijk niet schadelijk zijn, maar de keuze voor een koptelefoon is dan beter.

Dan blijft er eigenlijk de vraag welke koptelefoon je moet kiezen: een on-ear of een over-ear. Ons advies is om dan te kiezen voor een on-ear koptelefoon mét noise cancelling. Hierdoor worden omgevingsgeluiden namelijk maximaal geweerd waardoor je je muziek eigenlijk niet heel hard hoeft te zetten om deze goed te kunnen horen. Zo houd jij je oren gezond en kun je er nog lang van genieten.