Inhoudsopgave
Over de JBL Tour One
Wie kiest voor de JBL kiest een kwalitatieve, maar vooral betaalbare over-ear koptelefoon. De Tour One verscheen in het voorjaar van 2021 op de markt en is wat ons betreft een uitzonderlijke middenklasser. Zo levert de Tour One een mooi gebalanceerd geluid met prima active noise cancelling, en dat voor een nieuwprijs ruim onder de 200 euro.
De batterij van de JBL Tour One gaat tot 25 uur mee met de active noise cancelling aan. Kies je ervoor om deze uit te schakelen, dan luister je tot maar liefst 50 uur naar je favoriete muziek. Een flinke verbetering, al kunnen wij ons niet voorstellen dat je deze functie geheel vrijwillig uitzet. Middels de snellaadfunctie kun je tot 2 uur muziek luisteren na de JBL Tour One slechts 10 minuten aan de lader te hebben gehad.
De geluidskwaliteit is zeer goed, al is de sound van de Tour One wellicht niet zoals je dat van een JBL koptelefoon verwacht. De lage tonen zijn namelijk wel degelijk aanwezig, maar overheersen een stuk minder dan we gewend zijn van JBL.
Ontwerp JBL Tour One
Het ontwerp van de JBL Tour One lijkt aardig op dat van de Sony WH-1000XM4. Na wat onderzoek blijkt de JBL ook een half jaartje na de XM4 te zijn uitgekomen en delen ze op het eerste gezicht het formaat, het gewicht en een groot gedeelte van de functies.
Op de rechter oorschelp vind je de on/off knop en een fysieke volumeknop aan de achterzijde. De rest van het oppervlak is aanraakgevoelig en kan worden gebruikt om het afspelen te stoppen, te starten of de ruisonderdrukking in te stellen.
Aan de linkerzijde vind je slechts een knop, die kan worden gebruikt om Alexa of Google Assistent aan te roepen of je audioprofiel te wijzigen.
Multipoint connectiviteit
Een grote plus aan de JBL Tour One is de Multipoint connectivity. Hierdoor verbind je de koptelefoon eenvoudig met twee mobiele apparaten. Handig wanneer je je koptelefoon zowel voor je laptop als smartphone wilt gebruiken.
Dat is natuurlijk niet alles, want JBL heeft ook een aantal slimme functies toegevoegd. Zo heb je onder andere de beschikking tot Ambient Aware and TalkThru. Met de Ambient Aware-functionaliteit zorg je ervoor dat ook omgevingsgeluiden door de aanwezige microfoons wordt opgepikt en versterkt worden doorgegeven in je koptelefoon. Zo blijf je volledig op de hoogte van de geluiden om je heen, terwijl je toch je favoriete deuntjes kunt luisteren. De TalkThru-functie zorgt ervoor dat je middels een druk op de knop de muziek dempt en stemmen versterkt.
Tot rust komen met de JBL Tour One
Wie even volledig tot rust moet komen of opperste concentratie nodig heeft kan gebruik maken van de SilentNow-functie. Hiermee heb je de optie om de ruisonderdrukking aan te zetten, zonder muziek af te spelen. Zo ervaar je het gevoel van ultieme stilte en rust om je heen met slechts een druk op de knop.
Veelgestelde vragen
Waarin verschillen de JBL Tour One en de Club One?
De JBL Tour One en Club One hebben wel wat gelijkenissen, al hangt aan die laatste een steviger prijskaartje. Dat vertaalt zich wat ons betreft in een net iets mooiere afwerkkwaliteit en active noise cancelling die omgevingsgeluiden iets beter blokt. Wil je dus écht het beste uit de stal van JBL en kun je de extra tientjes missen, dan raden we de JBL Club One aan.
Is de Tour One waterproof?
Helaas heeft ook de JBL Tour One geen IP-classificatie gekregen. Zodoende is deze niet waterproof. Ben je dus van plan je wireless headset voornamelijk buiten te gebruiken of tijdens intense workouts, dan is het wellicht verstandig te kijken naar een ander model.
Hoe koppel je de JBL Tour One via Bluetooth?
Op de rechter oorschelp van de JBL Tour One zit de schuifknop waarmee de koptelefoon aan- en uit kan worden gezet. Door deze twee seconden naar beneden te duwen kom je in de paring mode terecht. Via je mobiele apparaat kun je vervolgens middels Bluetooth de JBL koptelefoon vinden en een connectie maken.
De Redactie –
De JBL Tour One is een degelijke Bluetooth koptelefoon in ieder opzicht. Het geluid is mooi gebalanceerd, de active noise controlling werkt naar behoren en zelfs na enkele uren dragen heb je geen last van drukpunten op je hoofd. JBL heeft het met de Tour One dus slim aangepakt, al heeft hij wel erg veel weg van de WH-1000XM4.
Wie hem vergelijkt met de WH-1000XM4 ziet dat de twee veel overeenkomsten hebben, alleen weet de JBL zich in dit geval het meest aantrekkelijk in de markt te zetten met een prijs onder de 200 euro. Kopers van de JBL Tour One krijgen dus enorm veel waar voor hun geld, hier ga je je geen buil aan vallen.