Meteen naar de inhoud

Sony WH-1000XM4

➕ Noise cancelling is flink verbeterd ten opzichte van voorganger
➕ Accu gaat tot 30 uur(!) mee
Multipoint connectiviteit
Kraakhelder, ook bij lage tonen

➖ Zelfde ontwerp als de XM3
➖ Geen IP-classificering

Vergelijk

Over de Sony WH-1000XM4

De Sony WH-1000XM4 is een slimme draadloze koptelefoon die is gebouwd voor de ultieme geluidservaring. De headset is de opvolger van de alom bekende XM3, die geroemd werd om zijn actieve noise cancelling, en kwam in het najaar van 2020 op de markt. Met de WH-1000XM4 doet Sony er een schepje bovenop en levert het een koptelefoon die niet alleen kraakhelder geluid levert, maar ook diverse slimme functies vervuld. 

De beste toevoeging is toch wat ons betreft de multpoint connectiviteit. Zo heb je met de Sony WH-1000XM4 de mogelijkheid om middels Bluetooth 5.0 met twee apparaten te verbinden. Dat doet hij volledig automatisch, handig wanneer je net een filmpje op je laptop aan het kijken bent, maar even een gesprek aan moet nemen. Net als op de XM3 heb je op dit nieuwe model een Bluetooth bereik van zo’n 10 meter. 

Een andere mooie toevoeging is de zogenaamde wear detection. Middels een bewegingssensor die aan de binnenzijde van de oorschelp is geplaatst merkt de WH-1000XM4 of de koptelefoon wordt afgezet. Is dit het geval, dan word je muziek automatisch gepauzeerd. Ook door je hand op de rechter oorschelp te leggen pauzeer je je muziek, zo ben je dus snel in staat om een gesprek te voeren zelfs wanneer je je koptelefoon ophoudt.

Ontwerp Sony WH-1000XM4

Het robuuste ontwerp van de nieuwe Sony XM4 is in vrijwel alle opzichten direct overgenomen van zijn voorganger. De nieuwe koptelefoon is beschikbaar in dezelfde drie kleuren en heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk. Enkel de iets mattere afwerking verraadt dat dit een nieuwer model betreft. 

Op de linker oorschelp van de WH-1000XM4 vind je twee knoppen, waarmee je het apparaat inschakelt en tevens de noise cancelling instelt. Aan de rechterzijde van de koptelefoon vind je het touchpad. Door te swipen heb je hier de mogelijkheid een volgend nummer aan te zetten, de volume in te stellen of muziek kunt pauzeren. 

Ook het gewicht van de nieuwe Sony WH-1000XM4 is vrijwel gelijk aan dat van zijn voorganger. Als we de specificaties mogen geloven is de nieuwe koptelefoon slechts een gram lichter. 

 

Sony Headphones Connect app

Net als de XM3 is ook de Sony WH1000XM4 compatibel met de Sony Headphones Connect app. Via de app stel je onder andere het geluidsprofiel in en heb je toegang tot de equalizer. Een uitkomst, zo blijkt, want het is één van de zaken waarin Sony zijn zaken beduidend beter voor elkaar heeft dan Bose. Zo biedt de Bose app in combinatie met de QuietComfort 45 geen equalizer aan.

Veelgestelde vragen

Is de Sony WH-1000XM4 ook middels een kabel te gebruiken?

Absoluut, bij aanschaf ontvang je tevens een kabel zodat je de koptelefoon ook bedraad kunt gebruiken. De WH-1000XM is tevens passief te gebruiken. Dat betekent dat je bedraad muziek kunt luisteren, zelfs wanneer je accu leeg is. Je kunt dan echter niet gebruik maken van de actieve noise cancelling. 

Ik twijfel tussen de WH-1000XM3, XM4 en XM5, wat is het verschil?

Vanzelfsprekend is de XM3 het vorige model, de XM5 is de opvolger van de WH-1000XM4. Vanwege het minimale prijsverschil tussen de XM3 en de XM4 op het moment van schrijven zouden we tussen deze twee altijd de XM4 aanraden. Zo kun je deze nieuwere koptelefoon namelijk met twee apparaten verbinden, is de actieve ruisonderdrukking verbeterd en heb je toegang tot functies als speak-to-chat en wear detection. 

Het prijsverschil tussen de Sony WH-1000XM4 en zijn opvolger is momenteel nog vrij groot. De gemaakte wijzigingen zijn wat ons minimaal, mocht je budget dus wat kleiner zijn dan raden we de vierde generatie aan. Vergelijk hier de specificaties van de Sony WH-1000XM4 vs de WH-1000XM5.

Is de Sony WH-1000XM4 waterdicht?

De WH-1000XM4 heeft helaas geen IP-rating ontvangen, hij is daarom dus niet waterdicht. Dat geldt overigens ook voor zijn voorganger, de XM3, en zijn opvolger, de XM5. Mocht je je koptelefoon ook in de regen willen gebruiken, of tijdens zeer intensieve workouts dan raden we je aan te kijken naar een ander model.

Type

Verbinding

Bluetooth

Garantie

2 jaar

Verkrijgbaar sinds

2020

Noise cancelling

Multipoint connectiviteit

Inklapbaar

Gewicht

254 g

Bluetooth versie

5.0

Bereik

tot 10 m

Accuduur met ANC

tot 30 uur

Accuduur zonder ANC

tot 38 uur

Oplaadtijd

tot 3 uur

Oplaadmethode

USB-C

Codecs

AAC, LDAC, SBC

Virtuele assistent

Google Assistent, Siri

Equalizer

In app

Aantal microfoons

4

Waterproof volgens fabrikant

IP-code

Audiokabel meegeleverd

Etui of doosje meegeleverd

1 beoordeling voor Sony WH-1000XM4

  1. De Redactie

    De Sony WH-1000XM4 is een leuke verbetering ten opzichte van de oudere XM3, waarbij wat ons betreft vooral de toevoeging van multipoint connectiviteit uitblinkt. Handig wanneer je bijvoorbeeld je laptop en smartphone wilt kunnen connecten, of je koptelefoon bijvoorbeeld deelt met je partner.

    Mocht je twijfelen tussen de XM3 en de XM4 dan zouden we absoluut deze vierde generatie aanraden, voor het prijsverschil hoef je het inmiddels namelijk niet meer te laten.

    Kraakhelder geluid, tot 10m bereik, multipoint connectiviteit en actieve ruisonderdrukking waar je ú tegen zegt: de Sony WH-1000XM4 heeft het allemaal!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *