Ga naar de inhoud

Hoe helpt een geluiddempende koptelefoon bij autisme?

Kinderen en volwassenen met autisme zijn gevoeliger voor prikkels en dan met name auditieve prikkels. Er wordt dan ook wel gesproken van auditieve verwerkingsproblemen (AVP), overgevoeligheid voor geluid wat veel voorkomt bij mensen met autisme, maar bijvoorbeeld ook kan voorkomen bij mensen met AHDH of dyslexie. Een geluiddempende koptelefoon kan bij autisme een positief effect hebben, meer daarover lees je in deze blog.

Wie bekend is met autisme weet vast dat deze overgevoeligheid voor geluid voor veel personen een probleem vormt. Geluid komt bij hen namelijk ongefilterd binnen. Je zou het kunnen vergelijken met een zenuw die geraakt wordt bij een bezoekje aan de tandarts. Mensen met autisme zijn constant in gevecht met deze overprikkeling, iets wat er voor zorgt dat ze sneller vermoeid raken en hun concentratie verliezen. Doordat geluid zo heftig binnenkomt kan er tevens een angst ontstaan voor (harde) geluiden, wat er toe kan leiden dat diegene zich steeds meer gaat afzonderen.

Een geluiddempende koptelefoon kan daar mogelijk bij helpen. Dankzij de noise-cancelling functionaliteit zorg je er namelijk voor dat geluiden van buitenaf gedempt worden. Zo worden auditieve prikkels dus enorm beperkt, terwijl nog wel normaal gefunctioneerd kan worden. Diverse koptelefoons, zoals de Jabra Elite 85H, zijn tevens voorzien van een HearTrough -functionaliteit waardoor makkelijk geschakeld kan worden tussen geluid dempen en geluid doorlaten.

Actieve en passieve noise cancelling

Kies je voor een geluiddempende koptelefoon bij autisme, dan is het de vraag of je gebaat bent bij actieve en/of passieve noise cancelling. Passieve noise cancelling is eigenlijk het blokkeren van geluid door middel van het design. Iedere over-ear koptelefoon is dus in feite voorzien van passieve noise cannceling.

Actieve noise cancelling zorgt er echter voor dat geluid van buitenaf door middel van zogenaamde antigeluiden wordt geblokkeerd. Actieve noise cancelling blokkeert geluid dus beter dan passieve noise cancelling. Zeker iets om mee te nemen in de keuze van een nieuwe koptelefoon.

Het voordeel van een geluiddempende koptelefoon bij autisme

Het voordeel van een geluiddempende koptelefoon is dat deze makkelijk op- en af te zetten is in tegenstelling tot oordopjes die het geluid blokkeren. Nu ook active noise-cancelling steeds geavanceerder wordt zijn er tevens koptelefoons waarvan de noise cancelling instelbaar is, zoals bij de Bose 700. Je kunt zo dus zelf bepalen in welke mate je de noise cancelling toepast, in tegenstelling tot een normale gehoorbeschermer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *