Inhoudsopgave
Over de Sony WH-1000XM5
Met de Sony WH-1000XM5 weet je dat je een koptelefoon in huis haalt die uitzonderlijk geluid levert. Begin 2022 werd de nieuwe Bluetooth headphone aangekondigd. Het is vanzelfsprekend de opvolger van de XM4, al is dat in het nieuwe design nauwelijks terug te zien. De Sony koptelefoons uit de WH-1000XM reeks waren tot voor kort namelijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Daar maakt Sony met de nieuwe WH-1000XM5 een einde aan en kiest dit keer voor een eleganter en slanker design.
Behalve het nieuwe design is ook de ruisonderdrukking op de WH-1000XM5 verbetert door de toevoeging van vier extra microfoons. Omgevingsgeluiden worden hierdoor nog beter opgepikt en onderdrukt, mede dankzij de nieuwe Auto NC Optimizer: een functie die op basis van diverse factoren de beste noise cancelling instellingen selecteert voor jouw omgeving.
De batterijduur van de WH-1000XM5 koptelefoon is vergelijkbaar met dat van zijn voorganger. Zo kun je op een volle batterij tot maar liefst 30 uur muziek afspelen met noise cancelling aan, zet je deze uit dan mag je daar 10 uur bij optellen. Een lege batterij laad je in zo’n 3,5 uur volledig op, maar maak je gebruik van de optionele USB-PD-netadapter dan kun je na 3 minuten laden tot maar liefst 3 uur muziek luisteren.
Ontwerp WH-1000XM5
Ook qua ontwerp heeft Sony met de WH-1000XM5 dus een stap gezet. Welke richting dat op is mag je zelf bepalen, maar opvallend is het wel. In tegenstelling tot de XM4 is namelijk gekozen voor een enkele verbinding met de oorschelp, waardoor het design een strakkere aansluiting heeft voor een minimaliste uitstraling.
Het nadeel daarvan is dat de Sony WH-1000XM5 niet meer opvouwbaar is, iets wat met de oudere XM4 nog wel kon. Sony lijkt daarmee dezelfde tactiek te hanteren als de Bose deed met de NC700; een moderner design wat ten koste gaat van een stukje functionaliteit.
Qua bediening is er op de XM5 weinig veranderd, aan de linkerzijde vind je nog steeds een tweetal knoppen waarmee je wisselt tussen ruisonderdrukking, passieve modus en de ambient modus. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid Google Assistent of Alexa aan te spreken. Op de rechter oorschelp vind je het touchpad. Hiermee heb je de mogelijkheid om middels swipebewegingen een nummer te pauzeren of het volume aan te passen.
Spotify Tap en Speak to Chat
Net als zijn voorganger is de Sony WH-1000XM5 voorzien van wat slimme functies, waaronder Speak-to-Chat en de nieuw toegevoegde Spotify Tap. De Speak-to-Chat functie kennen we al en geeft gebruikers de mogelijkheid om zonder handmatig de muziek stop te zetten een gesprek te voeren met de koptelefoon op. Zo wordt je stem herkend wanneer je begint te praten en schakelt de WH-1000XM5 zelf de muziek uit, is je gesprek beëindigd dan start je muziek automatisch weer op. Via de app stel je zelf in hoeveel vertraging hierop moet zitten.
Spotify Tap is een nieuwe functie op deze Bluetooth koptelefoon, middels een snelle actie op het touchpaneel kom je direct op Spotify uit en start de XM5 het laatst afgespeelde nummer.
Bluetooth bereik Sony WH-1000XM5
Net als de XM4 heeft de Sony WH-1000XM5 een opgegeven Bluetooth-bereik van 10 meter, daarmee kun je dus rustig een kleine wandeling door het huis maken zonder je connectie direct te verliezen. De nieuwe draadloze koptelefoon is tevens voorzien van Multipoint connectiviteit, waardoor je ook de nieuwe Sony XM5 met meerdere apparaten kunt verbinden.
Veelgestelde vragen
Kan ik beter kiezen voor de Sony WH-1000XM5 of de XM4?
Ondanks dat onze voorkeur normaal gesproken uitgaat naar het nieuwste model, ligt dat bij de koptelefoons van Sony in dit geval anders. Het kwaliteitsverschil tussen de koptelefoons en de extra functies zijn namelijk vrij minimaal. Gezien de XM4 op het moment van schrijven ruim 100 euro scheelt ten opzichte van de nieuwere WH-1000XM5 zouden we – mits geld een rol speelt – kiezen voor de goedkopere XM4. Vergelijk hier de specificaties van de Sony WH-1000XM5 vs Sony WH-1000XM4.
Is deze Sony koptelefoon waterdicht?
De nieuwe Sony WH-1000XM5 heeft helaas geen IPX-rating gekregen. Deze is dus niet waterdicht. Mocht dit een belangrijke rol spelen in de keuze voor een koptelefoon, dan is het verstandig te kiezen voor een andere Bluetooth-koptelefoon.
Is de Sony WH-1000XM5 ook passief te gebruiken?
Naast de actieve functies van de draadloze koptelefoon kun je de XM5 ook passief gebruiken. Mocht je aan een volledig opgeladen batterij dus toch niet genoeg hebben dan kun je de headphones nog altijd bedraad aansluiten, je hebt dan echter geen beschikking tot de actieve noise cancelling.
De Redactie –
De Sony WH-1000XM5 is een klasse apart. Zo prezen we de XM4 al om zijn active noise cancelling prestaties, maar heeft Sony er op deze vijfde generatie nog een schepje bovenop gedaan.
Het geluid is zoals je mag verwachten: kristalhelder met een mooi en diep geluid. Het design is (eindelijk) vernieuwd en de XM5 zit nog altijd net zo comfortabel als zijn voorgangers.
Een mooie toevoeging is de Spotify Tap, waarmee je direct Spotify start en aan het laatst afgespeelde nummer kunt beginnen. Hoewel dit nieuwe model niet meer inklapbaar is heeft Sony wel degelijk een stap vooruit gezet. Wie het zich kan veroorloven raden we de XM5 aan, anders is ook de XM4 nog steeds een uitzonderlijk goede keuze.