Noise cancelling, ook wel ruisonderdrukking genoemd, is een term die je vaak tegenkomt wanneer je op zoek bent naar een nieuwe koptelefoon. In de kern betekent het dat externe omgevingsgeluiden extra gedempt worden, zodat je nog beter van je muziek kunt genieten. Hoe dat werkt en waarom je noise cancelling zou willen leggen wij je graag uit.
Het idee van een noise cancelling koptelefoon of oortjes is dat je je muziek niet op vol volume hoeft te zetten om je even volledig af te sluiten van je omgeving. Dat is immers slecht voor je oren en kan je mogelijk zelfs permanente gehoorschade opleveren. Om die reden hebben fabrikanten een oplossing bedacht: noise cancelling, waardoor jij nog beter – en veiliger – van je muziek kunt genieten.
Hoe werkt noise cancelling?
Ruisonderdrukking of noise cancelling kun je opdelen in passieve- en actieve noise cancelling. Die eerste heeft alles te maken met het ontwerp van je koptelefoon. Zo zorgt een over-ear koptelefoon of een in-ear oordopje voor passieve noise cancelling. Je oor of gehoorgang wordt namelijk volledig afgesloten van de buitenwereld, waardoor omgevingsgeluiden minder goed doordringen. Passieve noise cancelling is fijn, maar er is natuurlijk nog zat geluid dat je oor bereikt. Die resterende geluiden worden aangepakt met een technologie die actieve noise cancelling (ANC) heet.

Actieve noise cancelling maakt gebruik van zowel je microfoons als speakers. De aanwezige microfoons aan de buitenkant pikken namelijk het omgevingsgeluid op en zorgen ervoor dat er op dezelfde frequentie een tegengeluid wordt afgegeven door je koptelefoon, een soort antigeluid. Deze geluidsgolven heffen elkaar als het ware op, waardoor jij in alle rust van je muziek kunt genieten. Om die reden laten merken maar al te graag weten dat ze meer microfoons hebben geplaatst in hun laatste model koptelefoon, daardoor zorgen ze namelijk vaak voor een verbeterde ruisonderdrukking.
Waarom noise cancelling?
Waarom je zou moeten kiezen voor noise cancelling is een vraag die makkelijk beantwoord kan worden, zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je je muziek minder hard hoeft te zetten om je af te sluiten van je omgeving. Zo voorkom je aandoeningen als tinnitus. Vooral in luidruchtige of drukke omgevingen is een koptelefoon met noise cancelling een uitkomst.
De enige nadelen aan een apparaat met noise cancelling is dat hij wat duurder is en voeding nodig heeft, je zult deze functionaliteit dus vooral terugzien op draadloze koptelefoons die zijn voorzien van een accu. Hoewel de prijs voor koptelefoons en oortjes met ANC wel wat hoger ligt is deze functionaliteit het wat ons betreft meer dan waard.