Over de Sennheiser Momentum 3.0
De Sennheiser Momentum 3 is alweer de derde generatie koptelefoon in de populaire Momentum range van het Duitse merk. Met de Momentum 3.0 weet Sennheiser wederom een koptelefoon op de markt te brengen waar kwaliteit duidelijk hoog in het vaandel staat. Zo beschikt de Momentum 3 onder andere over active noise cancelling en diverse codecs, maar heeft men ten opzichte van de Momentum 2 ook multipoint connectiviteit toegevoegd. De Sennheiser Momentum 3 kan dus met meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn, ideaal voor een ieder die makkelijk wil kunnen schakelen tussen telefoongesprekken, Zoom-meetings of een dagelijkse dosis Spotify.
De batterij gaat niet enorm lang mee, zo heeft de Momentum 3 een accuduur van zo’n 17 uur met ANC ingeschakeld. Lang genoeg om je dag mee door te komen, maar bij veelvuldig gebruik zul je hem wat vaker in de week moeten opladen. In zo’n drie uur laad je de koptelefoon op met de meegeleverde USB-C kabel.
De geluidskwaliteit is zoals je van een Sennheiser mag verwachten: kraakhelder met een ontzettend goed bereik. Vooral de middelhoge tonen worden zeer fraai afgespeeld. De bas is af-fabriek behoorlijk aanwezig, dit kan indien gewenst gewijzigd worden via de equalizer in de Sennheiser Smart Control App.
Ontwerp Sennheiser Momentum 3
Het inklapbare ontwerp van de Sennheiser Momentum 3.0 lijkt behoorlijk op dat van zijn voorganger. Leg je ze niet naast elkaar, dan zie je nauwelijks verschil en lijkt enkel de hoofdband een update te hebben gekregen. Toch stoort dat niet, het retro design van de Momentum 3 is met zijn leren hoofdband en stevige matstalen armen immers tijdloos en van zeer hoge kwaliteit.
De draadloze hoofdtelefoon werkt volgens het Duitse merk met een drie-knoppen interface, waardoor er makkelijk geschakeld kan worden tussen muziek luisteren of telefoneren. Op de rechter oorschelp vind je de knoppen om zowel de muziek als het volume te wijzigen, middels een schakelaar wijzig je tevens de ANC-modus. In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de Momentum 3 geen aan- en uit-knop. Je schakelt de Sennheiser in door hem open te klappen, door hem dicht te klappen schakelt hij automatisch weer uit.
Qua gewicht is de Momentum 3 met 305 gram relatief zwaar, al is het maar de vraag of je de 50 gram verschil met de concurrentie echt gaat merken. Veel gebruikers prijzen de hoofdtelefoon namelijk om zijn hoge draagcomfort gecombineerd met zijn hoogwaardige afwerking. Van de Sennheiser Momentum 3.0 ga je dus geen moment spijt krijgen.
Een ruime keuze aan codecs
Met de Sennheiser Momentum 3.0 heb je de keuze uit diverse audio codecs, zo beschik je met de wireless koptelefoon onder andere over AptX en AptX Low Latency. Ook voor het kijken van films, series en videobellen is de Momentum 3 meer dan geschikt. Met de stabiele Bluetooth 5.0 verbinding heb je een wireless bereik tot wel 10 meter, zo loop je op je gemak een rondje door het huis terwijl je mobiele apparaat in de andere kamer licht.
Via de Sennheiser Smart Control App personaliseer je jouw geluidservaring middels de equalizer. Ook is de app te integreren met de Tile-app, mocht je je koptelefoon even kwijt zijn dan spoor je hem eenvoudig weer op door de laatste bekende locatie te onthullen. Je bent je gloednieuwe Sennheiser koptelefoon dus nooit meer kwijt.
Bose 700 vs Sennheiser Momentum 3
De Bose NC 700 en de Sennheiser Momentum 3 zitten behoorlijk in elkaars vaarwater, dus welke kun je het beste kiezen? Qua ontwerp is de Momentum duidelijk iets groter, wie liever voor een slank ontwerp gaat zal de Bose 700 dus waarschijnlijk de voorkeur geven. Waar de koptelefoon van Bose tevens een instelbare ANC heeft in maar liefst 11 standen, voorziet de Sennheiser in slechts drie standen. Ook de accu van de Bose gaat langer mee. Met een volle batterij geniet je zo’n 20 uur van muziek, terwijl die van de Momentum 3.0 zo’n 17 uur mee gaat.
Bovenstaande punten neigen naar de kant van Bose, maar dat wil wat ons betreft niet zeggen dat de Bose 700 de betere keus is. De Sennheiser onderscheid zich namelijk door zijn ruime keuze aan codecs. Zo heeft de Momentum 3 aanvullend op de SBC en AAC codec tevens de beschikking over AptX en AptX Low Latency, iets wat de streamingkwaliteit ten goede komt. Ook de algemene geluidskwaliteit van de Momentum is wat ons betreft nét iets beter. Mocht je dus kunnen leven met een accu die iets minder lang meegaat en active noise cancelling die wat minder instelbaar is dan valt onze keuze op de Sennheiser Momentum 3.
Veelgestelde vragen
Is de Sennheiser Momentum 3 waterbestendig?
De Sennheiser Momentum 3 is helaas niet volledig waterproof, maar is wel voorzien van een IPX4-rating. Daarmee is deze koptelefoon spatwaterdicht. Een regenbui of een intense work-out waarbij veel getranspireerd wordt is dus geen enkel probleem.
Kan ik reserve-onderdelen bestellen, mocht dat nodig zijn?
Bij veelvuldig gebruik kan het zelfs bij premium koptelefoons voorkomen dat de oorkussens beginnen te slijten. Dat is natuurlijk hartstikke vervelend, zeker als er geen losse oorkussens worden verkocht. Van de Momentum 3 zijn deze gewoon los beschikbaar. Voor nog geen twee tientjes voorzie je je Momentum 3.0 van nieuwe earpads.
Heeft de Sennheiser Momentum 3.0 ook een HearTrough-functie?
Deze koptelefoon heeft inderdaad een HearTrough-functie, al noemt men deze functionaliteit bij Sennheiser ‘Transparant Hearing’.
De Redactie –
Hoewel Sony en Bose momenteel de meest populaire koptelefoons zijn bewijst Sennheiser met de Momentum 3 dat men wel degelijk bij de top hoort.
De geluidskwaliteit is fenomenaal, volgens sommigen zelfs beter dan bijvoorbeeld de WH-1000XM4 te noemen. De toevoeging van multipoint connectiviteit wordt door ons erg gewaardeerd, zeker nu thuiswerken steeds vaker voorkomt en het dus handig is met twee apparaten verbonden te zijn.
Kun je de Momentum 3 met een leuke korting op de adviesprijs scoren of heeft dit retro design je voorkeur, dan raden we de 3.0 ten zeerste aan.